Kaj je BODIFIT® Atlet?

BODIFIT® Atlet je vseslovensko tekmovanje BODIFIT članic in članov ter vseh ostalih aktivnih rekreativcev, na katerem lahko preverijo, koliko sadov obrodijo njihova vadba in treningi.

Vse več posameznikov rekreativno obliko fitnesa prepoznava kot osnovno zadovoljitev potrebe po gibanju, zato se število privržencev te oblike rekreacije povečuje iz leta v leto. Pri tem ne gre prezreti temelja BODIFIT programov in poslanstva fitnesa – ravnovesje. Biti v ravnovesju, biti »BODIFIT«, pomeni, da lahko v vsakodnevnem življenju premaguješ najrazličnejše osnovne gibalne obremenitve in vzorce brez večjih težav. Koliko uspešni ste pri tem vi?

S tekmovanjem BODIFIT® Atlet se lahko preizkusite v sedmih vajah in si dokažete, kako uspešni ste po številnih urah, mesecih in letih vadbe v fitnesu. Koncept tekmovanja temelji na vajah, ki zagotavljajo ravnovesje. Udeleženci pa z bolj ali manj uspešno izvedbo vaj preverite nivo ravnovesja sami pri sebi.

Za koga je tekmovanje primerno?

V sedmih preizkušnjah tekmovanja BODIFIT® Atlet se lahko preizkusijo posameznice in posamezniki vseh stopenj treniranosti, starih nad 15 let.

Tekmovalke in tekmovalci se preizkusijo v 7 vajah

1. LONG JUMP – SKOK V DALJINO Z MESTA
2. ONE LEG SQUAD – POČEP NA ENI NOGI
S tem preizkusom merimo motorične lastnosti, eksplozivnost in odrivno moč nog, koordinacijo odriva in koordinacijo pri doskoku. Bolj kot je posameznica oziroma posameznik eksplozivno – motorično v ravnovesju, daljši skok lahko doseže. Vsak kandidat opravi največ 3 skoke. Odriv mora biti sonožen, pri tem merimo najdaljši skok točke doskoka, ki je najbližje črti odskočišča. Vaja se popolnemu začetniku zdi skoraj nemogoča, vendar lahko s pravilno tehniko in poudarkom na gibčnosti hitro dosežemo dober rezultat. Za izvedbo potrebujemo moč sprednjih in zadnjih stegenskih mišic, koordinacijo in ravnotežje, gibčnost skočnega sklepa, kolka in hrbtenice. Vajo je potrebno izvajati v predvidenem ritmu hitrosti in z vsako nogo posebej. Gibanje mora biti s popolno amplitudo, z medenico se spustimo po nivo kolen in pri dvigu telo popolnoma poravnamo. V ocenjevalni list vpišemo skupni seštevek počepov leve in desne noge.
3. PULL-UPS – VZGIBI VISE
 4. SIT AND REACH – PREDKLON SEDE
S širokim nadprijemom v vesi, na ravnem drogu, telo povlečemo tako, da se prsni koš dotakne droga oziroma da brada preseže višino droga. Po vzgibu se počasi vračamo nazaj v izhodiščni položaj vese. Uporabljamo določeno hitrost in ritem izvedbe. Z vajo predstavimo svojo moč gibčnosti in koordinacijo zgornjega dela telesa. Štejejo popolno izvedene ponovitve. Skupno število popolno izvedenih ponovitev vpišemo v ocenjevalni list. Vaja, s katero predstavimo gibljivost in gibčnost zadnjega dela telesa. Izvajamo jo tako, da sedemo ob merilno napravo, z iztegnjenimi koleni pomikamo drsnik do končne točke naše gibalne sposobnosti. Gibanje izvajamo počasi, nadzorovano, brez sunkov. Za izvedbo imamo samo en poskus. S to vajo dobimo podatek gibljivosti kolka in gibčnosti hrbtenice.
5. BENCH PRESS – POTISK S PRSI
 6. DUMBBELL CRUCIFIX – HORIZONTALNO ZADRŽEVANJE
V preizkusu je potrebno izvesti 10 počasnih, ritmično določenih ponovitev, v popolni amplitudi, brez odboja iz vrha prsi, do začetnega zgornjega položaja. Trup mora ostati stabilen in stopala so dvignjena na nivo trupa brez podpore. Serijo desetih ponovitev lahko tekmovalke in tekmovalci izvedejo v treh poskusih. Šteje največja dosežena teža v desetih ponovitvah. S to vajo pokažemo moč in vzdržljivost trupa, ramenskega obroča in rok. Moški in ženske zadržujejo na tekmovanju določeno »moško« oziroma »žensko« težo, in sicer v osnovnem horizontalnem položaju, kjer morajo biti dlani in komolci v višini prsnega koša. V ocenjevalni karton vpišemo dosežene sekunde zadrževanja.
7. CUBE SPRINT – ŠPRINT V KOCKI
Vaja, kjer je izražena agilnost, eksplozivnost, koordinacija in vzdržljivost. Tekmovalec mora v obliki peščene ure po zunanji strani zaobiti štiri kontrolne točke, ki so postavljene v obliki kocke. Vajo je potrebno izvesti v štirih zaporednih nizih, brez dotika kontrolnih točk. V ocenjevalni karton vpišemo čas, ki ga tekmovalec doseže, po premaganih štirih nizih.

Zakaj ravno teh 7 vaj?

Prav te vaje predstavljajo gibalno in motorično dopolnjevanje in izpopolnjevanje. Vsaka vaja je nasprotje prejšnje in se v vseh sedmih zaključi krog gibalnih sposobnosti, kot so moč, vzdržljivost, koordinacija, agilnost, stabilnost.

Prijavnina na tekmovanje

Prijavnina na BODIFIT® Atlet za BODIFIT člane znaša 10 eur, za nečlane 30 eur.

PRIJAVNICA