Prehrambne ploščice

Delite objavo

Prehrambne ploščice so zagotovo eno najbolj priljubljenih športnih dopolnil – razlog pa se skriva tako v njihovi praktičnosti kot v popolni hranilni sestavi. Vsi se zavedamo pomena zdrave in raznolike prehrane, z redno športno aktivnostjo pa se potreba po slednji še poveča.

Prehrambne ploščice so zagotovo eno najbolj priljubljenih športnih dopolnil – razlog pa se skriva tako v njihovi praktičnosti kot v popolni hranilni sestavi. Vsi se zavedamo pomena zdrave in raznolike prehrane, z redno športno aktivnostjo pa se potreba po slednji še poveča. V naših vse bolj natrpanih vsakdanjikih je včasih zelo težko najti čas za zdrav ter uravnotežen obrok in ravno takrat najpogosteje posežemo po kateri izmed nezdravih jedi, kar pa je še posebej nezaželeno, ko si prizadevamo izgubiti nekaj kilogramov oziroma telesne maščobe. Kako torej zaužiti zdrav obrok kljub pomanjkanju časa? Odgovor so prehrambne ploščice! Prehrambne ploščice so idealen nadomestni obrok oziroma obrok v času pred športno aktivnostjo ali po njej, saj lahko z njimi na zelo enostaven način zadostimo potrebi po optimalnem obroku ne glede na to, kje se nahajamo.

 

Beljakovinska ploščica narejena doma

Zakaj torej prehrambne ploščice?

  • Vsebujejo vsa nujno potrebna hranila za zdrav in uravnotežen obrok (še posebej pomembno v času izgube telesne teže);
  • zaužijemo jih lahko praktično kjerkoli (priročno pakiranje);
  • so odličen nadomestek obroka;
  • lahko jih zaužijemo tudi v času telesne aktivnosti, saj imajo hitro absorpcijsko sposobnost;
  • brez odvečnega kalorijskega vnosa zadostimo potrebi telesa po beljakovinah, ogljikovih hidratih, maščobah in ostalih esencialnih snoveh;
  • z njimi preprečimo neželeni padec inzulina, ki je najpogostejši razlog za poseganje po nezdravi hrani;
  • vedno vemo, koliko kalorij smo zaužili.

Vrste prehrambnih ploščic

Prehrambne ploščice se med seboj razlikujejo predvsem v razmerju beljakovin in ogljikovih hidratov, ki jih vsebujejo. Poznamo tri vrste prehrambnih ploščic – proteinske ploščice, proteinsko-hidratne ploščice, energijske ploščice, v posebno skupino pa prištevamo še t. i. »mass growth« ploščice.

Proteinske ploščice

Proteinske ploščice so odlična alternativa proteinskim napitkom. Vsebujejo zelo visok delež beljakovin in izjemno nizek (ali celo brez) odstotek ogljikovih hidratov. Pri nakupu se osredotočite predvsem na izbiro ploščic s čim bolj optimalno aminokislinsko sestavo in čim nižjo vsebnostjo ogljikovih hidratov ter maščob. Proteinske ploščice zagotavljajo nujno potreben vnos beljakovin za rast in obnovo mišic. Zaužijemo jih lahko po treningu, saj pripomorejo k izgradnji, obnovi in rasti mišične mase, ali pa kot dodatek obrokom tekom dneva, če želimo povečati vnos beljakovin z namenom pridobivanja mišične mase. Pozitivno vplivajo tudi na sam proces hujšanja, saj je takrat vnos beljakovin brez nepotrebnih kalorij še posebej pomemben, telo pa nujno potrebuje beljakovine za izgradnjo mišične mase, ki ključno vpliva tako na presnovo kot porabo kalorij (več mišične mase – večja poraba kalorij). Poskusite novo visoko beljakovinsko in nizko hidratno PhD Diet Whey proteinsko ploščico, ki z dodatkom CLA, L-karnitina in zelenega čaja pomaga tudi pri hitrejšem izgorevanju maščob.

Proteinsko-hidratne ploščice

Proteinsko-hidratne ploščice vsebujejo vse potrebno za polnovredni obrok. Običajno so sestavljene iz približno 25 g ogljikovih hidratov, 20–30 g beljakovin, malo maščob, pogosto pa so obogatene tudi z vlakninami. Kot takšne predstavljajo idealen nadomestek enega od obrokov (običajno malico), saj boste z njimi zaužili vsa esencialna hranila, pa še nasitile vas bodo. Izbirajte tiste proteinsko-hidratne ploščice, ki vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate, saj boste tako ostali siti dlje časa. PhD Smart Bar predstavlja naravni ter predvsem zdrav vir ogljikovih hidratov z nizkim glikemičnim indeksom, vsebuje pa tudi Whey protein z micelarnim kazeinom za počasno in enakomerno sproščanje aminokislin čez celoten dan. Zato je odličen obrok, ki bo vašemu telesu dal, vse kar potrebuje.

Energijske ploščice

Energijske ploščice so primarno namenjene rekreativcem in športnikom, ki potrebujejo za trening ogromno energije. Pretežno so sestavljene iz enostavnih in kompleksnih ogljikovih hidratov, kar zagotavlja oskrbo telesa tako s hitrim kot dolgotrajnejšim virom energije, ter iz nekaj odstotkov beljakovin in maščob. Izbirajte predvsem tiste energijske ploščice, ki vsebujejo ogljikove hidrate na račun sadja in žit. Zaužijete jih lahko tako pred kot med vadbo, saj so zelo lahko prebavljive in vašega telesa ne bodo dodatno obremenjevale. Niso pa primerne kot nadomestek obroka, saj vsebujejo premajhno vrednost beljakovin in preveč sladkorjev za uravnotežen obrok. Energijska ploščica PhD Flapjack vsebuje 57,1 g kakovostnih ogljikovih hidratov z nizkim glikemičnim indeksom ter kar 19 g beljakovin z vsemi koristmi Whey proteina. Njena posebnost je odličen okus na račun posušenih koščkov gozdnih sadežev in belega čokoladnega preliva. Predstavlja idealen dodatek k zdravemu, športnemu načinu življenja, zaužijete pa jo lahko tako tekom dneva kot tudi pred treningom, saj je zelo lahko prebavljiva in seveda odličen vir energije.

Mass growth ploščice

Kot pove že samo ime, so »mass growth ploščice« namenjene predvsem tistim, ki želijo pridobiti mišično maso. Vsebujejo tako beljakovine kot ogljikove hidrate, in sicer v razmerju 2 : 1, namenjene pa so predvsem povečanju energijske vrednosti hrane. Ogljikovi hidrati v tovrstnih ploščicah služijo kot izredno pomemben primarni vir energije (pomemben je nizek glikemični indeks in majhen vpliv na kri), medtem ko so beljakovine hrana za mišice, torej vplivajo na rast, izgradnjo in obnovo mišične mase (pomemben je različen izvor beljakovin za čim bolj enakomerno sproščanje aminokislin). Primerne so seveda kot nadomestek obroka, saj imajo običajno zelo visoko kalorično vrednost, lahko pa jih zaužijemo tudi po treningu za regeneracijo. PhD Growth Factor 50 vsebuje izjemnih 50 g beljakovin ter 24 g ogljikovih hidratov in je kot takšna odlična podpora pri rasti mišične mase in pridobivanja telesne mase.Ker ne vsebuje prekomernih količin poliolov, je lahko prebavljiva in ne povzroča prebavnih težav.

Druge objave ...

Bodi SuperFIT – Moja poletna FIT avantura

Gibanje je kot ključ, ki odklene vrata do vitalnega in izpolnjujočega življenja. Redna telesna aktivnost ne le krepi naše fizično zdravje, temveč ima tudi izjemen vpliv na naše splošno počutje. Spremembe, ki jih prinaša, sežejo mnogo dlje kot le na površje naše kože – vpliva na našo energijo, razpoloženje in celo naše duševno zdravje.

POMLADNA TURNEJA Marka Geršaka

Pomlad je čas prebujanja, čas novih začetkov in priložnost, da tudi vi oživite svoje telo in duha. Zato vas vabimo, da se nam pridružite na edinstveni pomladni turneji, ki vam bo omogočila, da izkusite moč gibanja in pozitivnih sprememb v vašem življenju.