Napitki za zagotavljanje energije

Delite objavo

Nepogrešljiv del vsake športne aktivnosti je definitivno voda. Voda prestavlja kar 70 odstotkov skupne telesne teže in je bistvenega pomena za delovanje našega telesa. Že najmanjše pomanjkanje bodo pospremili številni neprijetni sindromi: glavobol, slabost in splošno slabo počutje, posledice dehidracije pa lahko vodijo celo do hospitalizacije.

Nepogrešljiv del vsake športne aktivnosti je definitivno voda. Voda prestavlja kar 70 odstotkov skupne telesne teže in je bistvenega pomena za delovanje našega telesa. Že najmanjše pomanjkanje bodo pospremili številni neprijetni sindromi: glavobol, slabost in splošno slabo počutje, posledice dehidracije pa lahko vodijo celo do hospitalizacije. Med aktivnostjo, ko se temperatura telesa zviša in se pospešeno znojimo, se potrebe telesa po vodi še dodatno povečajo. In ne samo to, s potenjem se izločajo tudi pomembni elektroliti, kar lahko proces dehidracije še dodatno pospeši. Kadar je naša telesna aktivnost kratkotrajna, to izločanje še ni toliko zaskrbljujoče, popolnoma drugače pa je pri intenzivnih in vzdržljivostnih športih, ko je vnašanje tako vode kot mineralov bistvenega pomena za preprečevanje dehidracije – takrat postanejo izotonični napitki idealna rešitev.

Energijska pijača v roki

Ko samo voda ni dovolj

Telo za svojo optimalno hidracijo ne potrebuje samo vode, ampak igrajo izredno pomembno vlogo tudi minerali – še posebej natrij. Kadar se močno potimo ali je naše potenje dolgotrajnejše (vzdržljivostni športi), se iz telesa pospešeno izločajo esencialni snovi, ki jih s samo vodo ne moremo ponovno vnesti v telo. V takšnih primerih so odlična rešitev t. i. izotonični napitki. Izotoniki imajo kar trojno funkcijo: zaradi vezave z vodo se hitro absorbirajo v telo in poskrbijo za hidracijo telesa, vsebujejo vse esencialne elektrolite, ter zaradi vsebnosti sladkorjev poskrbijo še za hiter dvig energije. Dobra izbira je predvsem izotonični napitek z visoko vsebnostjo natrija in kalija, dveh esencialnih mineralov, ki zmanjšata izločanje urina in tekočini omogočita, da se čim prej absorbira v telo iz črevesja. Dodani ogljikovi hidrati poskrbijo, da je izotonik tudi vir energije, saj prepreči upadanje glukoze v krvi in ohranja zaloge glikogena. Torej za vse, ki se ukvarjate z vzdržljivostnimi ali intenzivnimi športi, so za nadomeščanje izločene tekočine in snovi nujnega pomena izotonični napitki. Najboljše izotonične napitke ponuja Bodifit trgovina s športno prehrano, vse kar je potrebno storiti je, da zmešate predpisan odmerek praška s tekočino.

Druge objave ...

BODIFIT Murska Sobota – predprodaja

Z veseljem vam sporočamo, da za vas urejamo nove vadbene prostore, v katerih boste lahko vadili že septembra.

Nov BODIFIT center se bo nahajal v BTC Murska Sobota in bo največji ter najsodobnejši vadbeni prostor v tem delu Slovenije.

URBAN TRAINING CAMP v Zagrebu

Vabljeni na tradicionalno konvencijo Urban Training Camp v Zagrebu z mednarodno elito predavateljev, ki jo organizira Marija Andrijašević.