Wellness – naredite nekaj samo zase

Delite objavo

Ena izmed “teorij” pravi, da si lahko pod pojmom WELLNESS predstavljamo ugodje telesa in duha ter izžarevanje močne pozitivne energije združeno s kvaliteto bivanja. Druga ga opiše kot način zdravega življenja v celoti, kar pa vključuje različne tehnike sproščanja, aktivnosti za dušo, zdravo prehrano, telesno aktivnost,… Skratka način življenja v katerem se počutimo zadovoljno in fit.

Kaj je WELLNESS?

Ena izmed “teorij” pravi, da si lahko pod pojmom WELLNESS predstavljamo ugodje telesa in duha ter izžarevanje močne pozitivne energije združeno s kvaliteto bivanja. Druga ga opiše kot način zdravega življenja v celoti, kar pa vključuje različne tehnike sproščanja, aktivnosti za dušo, zdravo prehrano, telesno aktivnost,… Skratka način življenja v katerem se počutimo zadovoljno in fit.

Brisača in prižgana sveča

Kaj pa sploh pomeni beseda »wellness«? Beseda wellness je novonastala tudi v angleškem besedišču, združena iz dveh pojmov – »well being« (počutiti se dobro) in fitness – fitnes (zastopa telesno pripravljenost). Po tem takem bi lahko wellness opredelili tudi kot dobro počutje telesa in duha ter zdrav telesno pripravljen način življenja.

In če wellness resnično zastopa dobro počutje telesa in duha, moramo zagotovo vsebovati telesne aktivnosti, masaže, savne in seveda, zdravo prehrano. Prav gotovo pa mora biti prisoten pozitivizem našega duha. In k temu fizična aktivnost veliko pripomore, saj se s tem v nas razvija vztrajnost, samodisciplina in zadovoljstvo. Poleg vseh ugodnih vplivov vadbe na telesni izgled in zdravje se pri telesni aktivnosti izloča tudi hormon endorfin, ki je poznan tudi kot »hormon sreče«. Izločanje je povišano v stanju ugodnega počutja, še posebej ob vadbenih aktivnostih, z njim pa se povečuje vzdržljivost pri telesnih naporih. Po končani telesni aktivnosti daje občutek zadovoljstva, kar pa vodi do vedno večje potrebe po gibanju. Prav tako pa daje občutek sreče in deluje protistresno.

Pravzaprav, če smo realistični, je težko najti neko trdno teorijo, kaj je wellness. Vprašajte 100 različnih ljudi, kaj predstavlja njim. Dobili boste 100 različnih odgovorov. Kaj vam to pove? Da je wellness individualno ravnanje vsakega posameznika. Je stanje vsakega posameznika v katerem se počuti srečnega, optimističnega, si postavlja vsakodnevne izzive, ob enem pa se počuti fizično pripravljenega in zdravega, spiritualno izpopolnjenega in zadovoljnega v okolju, ki ga obdaja. In tudi samo majhna sprememba na enem od teh področjih vpliva na celotno verigo vseh ostalih. Zato je pomembno obdržati optimističen pogled na stvari in dogajanje okoli vas. Ne pozabite, kozarec je vedno na pol poln, in s takim mišljenjem postane življenje manj obremenjujoče, saj se zavedate, da ste že na pol poti do rešitve. In ni boljšega občutka kot védenje, da boste zmogli in da nobena ovira ni previsoka.

V zadnjih letih je način življenja vse bolj pomemben, saj imamo vedno hitrejši tempo življenja, ki pa vodi v samo večji stres, slabo prehrano in zanemarjanje telesne aktivnosti. Pomembno si je vzeti čas za sebe in wellness vam omogoča, da »nahranite« tako svoje telo kot dušo, pri tem pa odmislite težave, stresno življenje in naredite nekaj samo za vas.

Torej ne pozabite, kako pomembna je energija za vaše dobro počutje. In na vas je ali jo boste izkoristili produktivno ali jo zapravili na skrbeh in obžalovanju. Kajti, ko jo boste porabili, se bo nekaj v vas slej ali prej vdalo – najverjetneje imunski sistem ali energija, ki vas poganja naprej.

Marsikdo si sedaj predstavlja, kako si bo moral vzeti dopust, da svoji duši in telesi privošči wellness. Seveda je tudi to zelo pomembno, ampak wellness lahko občutite tudi vsak popoldan ob vadbi, ali enkrat na teden ob kopanju in savni, ali ob prijetni masaži. Center MTC Fontana, v katerem se nahaja tudi Fitnes center Bodifit Fontana vam omogoča wellness užitke za vsak dan.

Še vedno ste pa glavni faktor VI! Brez vaše volje in skrbi za samega sebe, lahko mi storimo samo to – ponudimo prostor, ponudbo in naš osebni pristop. Vi lahko to obogatite s svojo izkušnjo in dodate še izrazito samo vaš 101 odgovor, kaj vam predstavlja wellness.

Za konec pa še mišljenje naključnega posameznika o wellness-u:

»Wellness je, ko se vsako jutro prebudiš in ugotoviš, da imaš dovolj časa, energije in svobode živeti življenje, ki si ga želiš.«

Druge objave ...

Bodi SuperFIT – Moja poletna FIT avantura

Gibanje je kot ključ, ki odklene vrata do vitalnega in izpolnjujočega življenja. Redna telesna aktivnost ne le krepi naše fizično zdravje, temveč ima tudi izjemen vpliv na naše splošno počutje. Spremembe, ki jih prinaša, sežejo mnogo dlje kot le na površje naše kože – vpliva na našo energijo, razpoloženje in celo naše duševno zdravje.

POMLADNA TURNEJA Marka Geršaka

Pomlad je čas prebujanja, čas novih začetkov in priložnost, da tudi vi oživite svoje telo in duha. Zato vas vabimo, da se nam pridružite na edinstveni pomladni turneji, ki vam bo omogočila, da izkusite moč gibanja in pozitivnih sprememb v vašem življenju.