Bodifit tekaška šola trka na vrata …

Delite objavo

Prihajajo poletni meseci in z njimi čas rekreacije na prostem. Ena zelo priljubljenih dejavnosti na prostem je zagotovo tek, kar kažejo množične pojavne oblike različnih tekov in množična udeležba na le-teh. Tek je zelo priljubljen predvsem zato, ker zanj ne potrebujemo posebnega predznanja, čas in količino aktivnosti pa si lahko poljubno izbiramo.

Prihajajo poletni meseci in z njimi čas rekreacije na prostem. Ena zelo priljubljenih dejavnosti na prostem je zagotovo tek, kar kažejo množične pojavne oblike različnih tekov in množična udeležba na le-teh. Tek je zelo priljubljen predvsem zato, ker zanj ne potrebujemo posebnega predznanja, čas in količino aktivnosti pa si lahko poljubno izbiramo.

Ženska v nizkem štartu

Člani v Bodifit centrih pogosto izražajo željo po teku in sprašujejo, kako začeti z njim. Vodene vadbe teka potekajo predvsem v obliki raznih tekaških šol. Pri Bodifitu smo se v sodelovanju z Modrimi novicami odločili sodelovati v takem projektu. A ker nas odlikuje osebni pristop, smo se želeli razlikovati od drugih tekaških šol. Udeležencem tekaške šole smo želeli ponuditi mnogo več kot samo tek! Zato smo se projekta lotili zelo strokovno. Najprej smo vse udeležence testirali. Večina ljudi, ki želi teči, ima vrsto omejitev, ki jim lahko tek spremeni v neprijetno izkušnjo. Nestabilnosti v sklepih, nepravilna tehnika, slaba telesna drža, medmišična nesorazmerja so omejitve, zaradi katerih lahko občutek zadovoljstva po končanem teku nadomesti bolečina. Poiskali smo morebitne omejitve pri teku in udeležencem predpisali režim vadbe, ki jim bo pomagal te omejitve odpraviti. Pripravili smo jim individualne vadbene programe oziroma jih napotili na termine skupinske vadbe, ki so za njih najbolj primerne. Vsekakor smo tekaški šoli dodali Bodifitov pridih osebnega pristopa, saj smo udeležence usmerjali na tiste termine vadb, ki ustrezajo njihovi fizični pripravljenosti.

Udeležba v tekaški šoli je primerna za vse, saj je sistem vadbe drugačen kot v drugih tekaških šolah. V prvih urah je poudarek na osvojitvi pravilne tehnike teka v kombinacijami z vajami za moč, gibljivost in stabilizacijo trupa. Količina teka se nato skladno z napredkom vadečih stopnjuje. Vadba je prilagojena vsem vadečim, saj so treningi pripravljeni tako za začetnike kot za bolj napredne tekače.
Udeležence smo spremljali ves čas trajanja tekaške šole. Periodično smo jih testirali in jim glede na rezultate pripravljali individualne programe vadbe na fitnesu ali jih usmerili na ustrezne termine skupinske vadbe. V tem času so udeleženci tekaške šole izgubili v povprečju 2,2 kg telesne teže. Naj izpostavimo najboljši rezultat, in sicer je eden od udeležencev izgubil kar 5 kg. Izgubili so povprečno 2,5 % maščobe, kar je 2 kg maščobe. Največja sprememba v deležu maščobe je znašala 5 % ali kar 5 kg telesnega maščevja. Tudi obsegi so se zaradi vadbe spremenili. Obseg pasu udeležencev se je zmanjšal v povprečju za 7 cm, največja sprememba je bila 14 cm, obseg bokov se je v povprečju zmanjšal za 5 cm, največje zmanjšanje pa je bilo za 10 cm. Vsi navedeni rezultati so bili doseženi z vadbo, kjer so udeleženci imeli tedensko na razpolago dva termina tekaškega treninga in termin vadbe na fitnesu ali udeležbe na terminih skupinske vadbe.

Namen Tekaške šole Modrih novic je, da se udeleženci ne samo naučijo teči, ampak da spoznajo pomen redne vadbe, pomen preventive in kombiniranja raznih vadb, da uskladijo telo in da jim tek postane prijetna izkušnja, ki jo bodo želeli še in še redno ponavljati, ne glede na hitrost ali razdaljo teka. Zato vabimo vse že(l)jne teka, da se pridružijo terminom vadbe oziroma se prijavijo v tekaško šolo.

Več informacij glede tekaške šole lahko prejmete na katerikoli recepciji Bodifit centrov.

Druge objave ...