Kako oblikovati telo z vadbo?

Delite objavo

Načinov oblikovanja postave je ogromno, od tistih manj zdravih z reduciranjem dnevno zaužitih obrokov, do tistih aktivnih, zdravih in ugodnih načinov za telo in organizem. Kaj je torej potrebno za oblikovanje telesa na zdrav način? Odgovor je nadvse enostaven: vadba in zdrava, uravnotežena prehrana.

Načinov oblikovanja postave je ogromno, od tistih manj zdravih z reduciranjem dnevno zaužitih obrokov, do tistih aktivnih, zdravih in ugodnih načinov za telo in organizem. Kaj je torej potrebno za oblikovanje telesa na zdrav način? Odgovor je nadvse enostaven: vadba in zdrava, uravnotežena prehrana.

 Ženska in moški na eliptikih

Kako to doseči?

Najprej je treba poznati nekaj osnovnih dejstev. Za izgubo maščobnih oblog je potrebna negativna energijska bilanca, kar predstavlja zmanjšan vnos kilokalorij v telo. V praksi to pomeni pojesti manj kot uspemo porabiti. Vendar nas to hitro lahko privede do nezdravega hujšanja, zato je pomembno vedeti še nekaj: pri športni vadbi se poveča poraba energije, kar pomeni, da se porablja več kilokalorij (posledično je možno jesti brez velikih odrekanj), ob enem pa še skrbite za zdravo, aktivno in kondicijsko dobro pripravljeno telo. Kaj bi še lahko bilo boljšega od zdravega načina izgube odvečne maščobe ob enem pa aktivno, okrepljeno telo, ki je eno izmed ključnih dejavnikov pri zdravem, energičnem in na splošno polnem življenju?

Vendar preden se začnete potiti na fitnesu in na različnih vadbah je dobro poznati še eno dejstvo, ki vam bo prihranilo veliko časa in truda pri vašem zastavljenem cilju. Maščoba se po telesu porablja enakomerno, ne glede na tip vaje oziroma aktivnosti, ki se jo odločite izvajati. Porabe maščobe ni možno fokusirati na določen del telesa, zato je obremenjevanje s točno določenimi vajami za točno določen predel telesa nesmiselno v primeru izgube maščobnih oblog. Prvi korak pri izgubi odvečne maščobe je najprej sprememba v lastni kuhinji, z uravnoteženo prehrano, ki bo spremljala vadbeno aktivnost, nato pa kombinacija z vadbo. Pri vadbi pa je spet treba biti pozoren, da se ne osredotočite samo na določene mišice, ampak tudi na njihove antagonistične mišice in tako poskrbite za telesno sorazmerje, ki bo vašemu telesu dalo obliko, ki si jo želite. Ne zaletite se v treniranje samo določenih mišičnih skupin, ker je za dobre rezultate potrebno oblikovati celotno telo.

Je pa res, da poraba maščobe variira tudi od spola in genetske zasnove in se zaradi tega različno hitro porablja na različnih delih telesa; isto velja tudi za skladiščenje maščobe (zato je možno, da se vam veliko več maščobe skladišči na primer na, tako imenovanih, kritičnih predelih telesa – trebuh, noge, zadnjica, medtem ko drugje ne pride toliko do izraza).

Kakšna vadba je primerna za oblikovanje telesa?

Zagotovo ste slišali že za kardio vadbo oziroma kardio naprave. Kardio vadba, imenovana tudi aerobna vadba je načeloma enakomerna ritmična dejavnost pri kateri prihaja v telo veliko kisika in se zadovolji potreba mišic po kisiku. Krepi cardio-vascularni in dihalni sistem, kar jo postavlja na eno izmed pomembnejših dejavnikov pri vplivu na kvaliteto življenja. Ob enem pa je tudi uspešni dejavnik pri izgubi odvečnih maščobnih oblog.

Primeri takšnih vadb so tek, hoja v klanec, kolesarjenje, kardio naprave na fitnesu (tekalna steza, kolo, stepper, veslač, eliptik) in različne aerobne skupinske vadbe, ki vam jih ponujamo tudi na Bodfitu.

Za resnično pravo oblikovanje telesa pa je potrebna tako kardio vadba kot vadba za moč – vadba z utežmi. Veliko ljudi, predvsem predstavnice nežnejšega spola, imajo stereotipno predstavo o vadbi z utežmi in se bojijo prevelikega večanja mišičnega tonusa. To mišljenje je zmotno, saj je za takšne rezultate potrebna temu primerna prehranska podpora in izvajanje treningov na takšni ravni. Vi pa boste s kombinacijo aerobne vadbe in vadbe z utežmi dosegli rezultate oblikovanja postave do mere, ki si jo boste sami zastavili.

Zavedajte se, da je za oblikovanje telesa pomembno tudi oblikovanje mišic in vadba z utežmi. Le-ta ima veliko ugodnih učinkov na telo. Velika poraba energije med vadbo povzroči povečano porabo energije v mirovanju (višji bazalni metabolizem), kar pa je odličen faktor pri izgubi maščobnih oblog. Prav tako se poveča gostota kostne mase, kar pa zmanjša možnosti za nastanek osteoporoze, ki je zadnje čase vedno bolj prisotna. In poleg vseh zdravih dejavnikov na telo, povečan mišični tonus skupaj z zmanjšanjem maščobnega deleža vpliva predvsem na videz in oblikovanje vaše postave.

Priporočamo vam kombinacijo aerobne vadbe skupaj z vajami za moč, saj je to ključ do postave, ki si jo želite. V naših centrih Bodifit vam ponujamo oboje. Lahko se udeležite pestre izbire skupinskih vadb (več kot 150 terminov na teden!) na treh centrih v Mariboru Bodifit Studenci, Fontana in City, v Domžalah Bodifit Domžale, v Kamniku Bodifit Kamnik, ob enem pa lahko obiščete naše fitnes centre, kjer vam bodo inštruktorji z veseljem priskočili na pomoč pri izbiri prave vadbe, svetovali o prehrani in še in še.

Sedaj ni več izgovorov za odlašanje z vadbo. Naredite odločilni korak, naredite to zase in za svoje telo in postanite del enega največjih timov fitnesa in skupinskih vadb, Bodifit.

Druge objave ...

Bodi SuperFIT – Moja poletna FIT avantura

Gibanje je kot ključ, ki odklene vrata do vitalnega in izpolnjujočega življenja. Redna telesna aktivnost ne le krepi naše fizično zdravje, temveč ima tudi izjemen vpliv na naše splošno počutje. Spremembe, ki jih prinaša, sežejo mnogo dlje kot le na površje naše kože – vpliva na našo energijo, razpoloženje in celo naše duševno zdravje.

POMLADNA TURNEJA Marka Geršaka

Pomlad je čas prebujanja, čas novih začetkov in priložnost, da tudi vi oživite svoje telo in duha. Zato vas vabimo, da se nam pridružite na edinstveni pomladni turneji, ki vam bo omogočila, da izkusite moč gibanja in pozitivnih sprememb v vašem življenju.