KRIOTERAPIJA

KAJ JE KRIOTERAPIJA?

Je moderna, hitra in učinkovita vrsta terapije, ki se uporablja na področju zdravja, regeneracije in lepote.

Krioterapija celotnega telesa deluje na organizem tako, da aktivira mehanizme, ki vodijo do sproščanja določenih hormonov. Ti v telesu povzročijo pozitivne učinke, pospešijo regeneracijo in izboljšujejo vrsto obolenj in zdravstvenih stanj. Ko naše telo zazna nenaden spust temperature v okolici, se aktivirajo obrambni mehanizmi – začnejo se sproščati adrenalin in endorfini, zaradi česar začutimo budnost, okrepitev in srečo. Prav tako se pospešita krvni obrok in metabolizem, posledično pa se zviša količina hranilnih snovi in kisika v zdravih celicah.

V kolikor vas mučijo težave, ki bi se jih dalo lajšati s krioterapijo, vam svetujemo predhoden pogovor z osebnim zdravnikom, primerno usposobljenim terapevtom oz. izvajalcem terapije, ki vam bo znal pravilno svetovati. Kljub temu, da obstaja vrsta raziskav in dokazov, da krioterapija celotnega telesa resnično pripomore k izboljšanju zgoraj navedenih stanj, je to področje še vedno predmet številnih raziskav. Zaradi številnih pozitivnih učinkov na telo pa postaja v tujini krio savna oziroma krioterapija že kar redna praksa na področju športa, velnesa, zdravja in regeneracije.

Pozitivni učinki krioterapije so izboljšanje počutja in delovanja celotnega telesa, pospešitev mikrocirkulacije in metabolizma, hitrejša regeneracija pri športnih naporih, akutnih in kroničnih poškodbah, zmanjšanje vnetij in bolečin, krepitev imunskega sistema, blaženje težav z revmatizmom in revmatizmom mehkih tkiv (fibromialgija), zmanjšanje občutkov tesnobe in depresije, izboljšana prekrvavitev in prehrana kože, zmanjšanje ali odprava krčnih žil.

Zelo blagodejno vpliva na stanja, ki se pojavijo pri ženskah v obdobju menopavze, prav tako pa pripomore tudi pri izgubljanju telesne teže, saj naše telo na terapijo porabi okoli 500 kalorij.

POZITIVNI UČINKI – malo podrobneje

Krioterapija je koristna na različnih področjih, najbolj izrazito vpliva na:

ZMANJŠANJE STRESA IN UTRUJENOSTI

Kratkotrajna izpostavljenost nizki temperaturi v telesu spodbudi mehanizme, ki regulirajo sproščanje ‘stresnih’ hormonov adrenalina, kortizola ter dopamina. Ti hormoni pa so odgovorni za boljše spopadanje s stresnimi situacijami, dvig razpoloženja, zmanjšanje utrujenosti in lakote.

HITREJŠA REGENERACIJA MIŠIC

Krioterapija poskrbi za pospešeno cirkulacijo krvi po telesu. Tako mišicam zagotavlja večjo dostavo kisika in nutrientov, iz njih pa odplavlja presnovke, ki povzročajo neprijetne občutke. Nizke temperature upočasnijo tudi prevodnost živcev, kar zmanjša spastičnost in občutek utrujenosti v mišicah.

IZBOLJŠANJE PRESNOVE IN HUJŠANJE

Po končani terapiji telo porablja energijo za to, da se segreje nazaj na običajno temperaturo. Za 2 do 5 minut terapije se porabi predvidoma okoli 500 do 800 kalorij energije.

ZMANJŠANJE EDEMOV IN KRČNIH ŽIL

Nizke temperature vplivajo na žilne stene in prekrvavitev. Mraz zmanjša prepustnost kapilar, posledično pa se zmanjša tudi edem. V hladnem okolju se spremeni tonus žil in izboljšata se arterijska in venska preskrba. To vpliva na estetski videz kože v celoti, koža se napne, vene pa so manj opazne; ob rednih terapijah lahko tudi izginejo.

ZMANJŠANJE AKUTNEGA IN KRONIČNEGA VNETJA TER S TEM POVEZANIH ZDRAVSTVENIH STANJ

Eden izmed učinkov krioterapije celotnega telesa je stimulacija imunskega sistema, ki uravnava vnetni odgovor. Stimulacija tako vpliva na zdravljenje celotnega telesa in lajša vse vrste bolezni, ki so povezane z vnetnim odgovorom – luskavico, atipični dermatitis, artritis in druge podobne bolezni.

ZA KOGA JE KRIOTERAPIJA S KRIO KOMORO PRIMERNA? (INDIKACIJE)

Krioterapija je primerna za skoraj vso odraslo populacijo ne glede na telesno pripravljenost. Še posebej je priporočljiva za tiste, ki jih mučijo težave z nespečnostjo, luskavico, dermatitisom, depresijo in tudi predvsem za posameznike, ki trpijo za »boleznijo« sodobnega časa – izgorelostjo.

Krioterapija je primerna tudi za osebe z vstavljenimi titanskimi vsadki; če je možno, je te dele telesa dobro poviti oz. zaščititi.

KOMU JE KRIOTERAPIJA S KRIO KOMORO ODSVETOVANA? (KONTRAINDIKACIJE)

 Uporabo krio komore se odsvetuje osebam:

  • s telesnimi vsadki,
  • z visokim krvnim tlakom (nad 180/100),
  • z resnejšimi boleznimi srca in ožilja,
  • z respiratornimi boleznimi,
  • po možganski kapi,
  • s povišano telesno temperaturo,
  • s tuberkulozo, malignimi tvorbami ali akutnim prebolevanjem okužbe,
  • z Raynaudovim sindromom,
  • nosečnicam,
  • ženskam z menstruacijo.

KAKO POTEKA TERAPIJA?

200116_Bodifit_018(2)

Terapija se izvaja v BODIFIT Regeneracijskem centru, v krio komori, ki deluje tako, da v okolico telesa dovaja zrak, ohlajen s tekočim dušikom. Celotna terapija traja od dve do tri minute, temperatura zraka, ki se nahaja v krio komori, pa doseže tudi do – 195 stopinj Celzija.

Na terapijo pridite oblečeni v suha, udobna in ohlapna oblačila ter spodnje perilo iz naravnih materialov. Prav tako je pred terapijo priporočljivo spiti dovolj tekočine.

Med izvajanjem terapije je potrebno pozornost nameniti temu, da na telesu ni nobenih kovinskih ali drugačnih predmetov, le-ti se namreč drugače odzivajo na spust temperature. Tekom terapije je uporabnik v krio komori oblečen v spodnje perilo in obut v volnene copate, ki jih prejme v regeneracijskem centru. Med trajanjem terapije je priporočljivo, da se posameznik vrti v krogu, da se ohrani tok krvi.

V času trajanja terapije je izvajalec ves čas prisoten v prostoru in se z vami po potrebi pogovarja ter s tem zagotavlja varnost procesa. Terapijo je v primeru neželenih reakcij možno kadar koli prekiniti.

Po končani terapiji je potrebno poskrbeti, da dovolj segrejemo telo. Priporočljivo se je toplo obleči ter spiti čaj ali drug topel napitek. V sklopu terapije vam pripada brezplačen čaj, ki ga lahko v miru spijete v BODIFIT CAFFE kotičku.

Pozitivni učinki se pojavijo že po eni krioterapiji, za odpravo kroničnih težav pa je najbolj učinkovita redna uporaba krio komore. Začetni učinek se pokaže že takoj po končani terapiji, izrazitejši postane v naslednjih nekaj urah, traja pa lahko tudi do nekaj dni.

CENIK

CENA CENA x5 CENA x10 CENA x20
Krio z dušikom (krio komora)
35,00 €
160,00 €
280,00 €
500,00 €