Podpišite peticijo proti zapiranju športnih dvoran in fitnesov

Delite objavo

Podprite Slovensko fitnes iniciativo v boju proti zaprtju vadbenih centrov, ki so pri ohranjanju zdravja populacije zelo pomembni.

Pri Slovenski fitnes iniciativi smo se odločili, da pozovemo vse rekreativce, ljubitelje gibanja, fitnesa, plesa, borilnih veščin in drugih oblik rekreacije ter lastnike podjetij in predsednike društev k zbiranju podpisov, da z njimi jasno pokažemo koliko nas je in kako velik pomen ima rekreacija in gibanje ter tako zahtevamo večjo naklonjenost države aktivni populaciji. Za lastnike organizacij smo pripravili fizične obrazce, ki jih lahko prejmete TUKAJ, ter spletno peticijo.

Pozivamo ljudi, da se odzovejo v velikem številu in se odločno zavzamejo za svojo pravico do gibanja. Raziskave in strokovnjaki povsod po svetu ugotavljajo, da nadzorovana preventivna oblika rekreativne vadbe izjemno ugodno pripomore k psihofizičnemu stanju posameznika. Redno aktiven posameznik je tudi bolj zdrav posameznik, kar drastično zmanjša možnost okužb. Zaželeno je, da se ljudje še bolj kot kdaj koli prej ukvarjajo z rekreacijo in gibanjem, saj imajo tako močan imunski sistem in so tako bolj odporni na okužbe. V Evropi in v svetu je fitnes najbolj množična rekreacija, saj v Evropi združuje skoraj 65 milijonov vadečih.

Fakulteta za šport je v septembru predstavila rezultate nacionalnega sistema spremljave telesnega in gibalnega razvoja otrok in mladine – športnega kartona SLOfit. Podatke meritev je obdelal laboratorij za diagnostiko telesnega in gibalnega razvoja Fakultete za šport, rezultati pa so zaskrbljujoči – obenem pa nas navajajo k razmišljanju, kako je s tem pri odraslih. Zabeležen je bil namreč največji upad gibalne učinkovitosti slovenskih otrok vse od leta 1982. Rezultati kažejo, da je prišlo do upada vseh gibalnih sposobnosti kar za 13%, ne glede na spol in to v le dveh mesecih. Rezultat neaktivnosti in spremenjenega režima prehrane pa je povečanje deleža podkožnega maščevja pri več kot polovici testiranih otrok, kar je največji porast deleža otrok z debelostjo v zgodovini spremljanja. Že pri otrocih je situacija s koronavirusom resno povečala zdravstveno tveganje (pa ne zaradi virusa), zato lahko le sklepamo, kako resna je težava pri odrasli populaciji.

Zato pozivamo, da ostanejo športno – rekreativni objekti in fitnesi odprti, seveda ob upoštevanju vseh ukrepov NIJZ za preprečevanje okužbe in tako omogočimo odraslim in otrokom, da se redno in nadzorovano gibajo ter tako ostanejo zdravi.

Raziskave so namreč pokazale, da fitnesi in rekreativne dvorane niso tvegana območja za okužbo s koronavirusom. Prva tovrstna raziskava v Evropi, na univerzi v Oslu je pokazala, da ni povečanega tveganja okužbe ob obisku fitnesa. Organizacija Fitness Australia (vodilna avstralska organizacija) ugotavlja, da med več kot 6,26 milijona vstopov v 423 športnih centrih v zvezni državi New South Wales, ni bilo zabeleženih prenosov okužb z novim koronavirusom. Vodilna svetovna fitnes organizacija IHRSA, s sedežem v ZDA, ki skrbi za poslovanje in management športno-rekreativnih centrov po vsem svetu, je podala naslednje zanimive ugotovitve: od skoraj 50 milijonov vstopov na 2 877 lokacijah so zabeležili 1 155 primerov novega koronavirusa, kar znese 0,002 %. Nobena od teh okužb se ni prenašala na druge vadeče, prav tako pa tudi znotraj skoraj 3 000 fitnes centrov niso zasledili širjenja okužb (in v nobenem primeru center ni bil žarišče). V nasprotju z zatrjevanjem slovenske vlade o rizičnosti fitnes centrov je IHRSA dokazala, da fitnesi niso med žarišči okužb. UKactive je v zadnji raziskavi ugotovil, da so športno-rekreativni fitnes centri nizkorizični za prenos okužbe z novim koronavirusom.

Druge objave ...

BODIFIT Murska Sobota – predprodaja

Z veseljem vam sporočamo, da za vas urejamo nove vadbene prostore, v katerih boste lahko vadili že septembra.

Nov BODIFIT center se bo nahajal v BTC Murska Sobota in bo največji ter najsodobnejši vadbeni prostor v tem delu Slovenije.

URBAN TRAINING CAMP v Zagrebu

Vabljeni na tradicionalno konvencijo Urban Training Camp v Zagrebu z mednarodno elito predavateljev, ki jo organizira Marija Andrijašević.